Mungo klíčky
Velká spousta lidí zná klíčky mungo z asijské kuchyně. Není se také čemu divit, jelikož právě tam jsou mungo klíčky nejvíce využívané. Lze je ale najít i v jiných kuchyních. Výjimkou není kuchyň indická či africká.
Pokud držíte dietu, pak pro vás budou mungo klíčky ideální, jelikož obsahují pouze třicet jedna kalorií.
Jestliže je přidáte do svého jídelníčku, pak budete mít zajištěn příval energie a vitamínů, které jsou pro naše tělo rozhodně potřebné.
Obsahují velkou spoustu bílkovin a také sacharidů, které jsou prospěšné. Pokud byste se podívali na nutriční profil, pak byste jistě žasli.
Nechybí ani vitamíny B nebo C. Vaše tělo něco takového jistě ocení.
Jestli se chcete začít stravovat zdravě, pak je neváhejte do svého jídelníčku přidat. Sami uvidíte, že nebudete litovat. Právě naopak.
Rozhodně vám díky těmto klíčkům nebude chybět ani vláknina. Určitě i vy víte, jak je důležité, aby lidskému tělu vláknina nechyběla. Tím nejdůležitějším je, že se stabilizuje trávicí systém a budete tak předcházet průjmům. Vláknina je také důležitá pro naše srdce. Snižuje se díky ní krevní tlak a tím i hladina cholesterolu.
Pokud máte problémy s kostmi, pak vám mungo klíčky rozhodně doporučujeme. Chybí vám totiž vitamín K, který je v nich obsažen. Díky tomu budou vaše kosti zdravé.
Mungo klíčky dokonce pozitivně působí na lidský zrak.
Před samotnou konzumací je ale potřeba klíčky pořádně provařit. Tím, že rostou ve vlhkých podmínkách, je zde riziko bakterií. Je tedy potřeba na to myslet.
Před podáváním se také ujistěte, že jsou důkladně umyté.
Doporučuje se je před konzumací uvařit. Tím se totiž usmrtí bakterie. Bohužel ale i některé živiny. Něco takového je ale mnohem bezpečnější, než otrava.
Pokud by vás zajímalo klíčení, pak lze říci, že probíhá úplně stejně, jako u jiných luštěnin. Vyklíčit je možné nechat i takové pochutiny, jako jsou fazole, čočka nebo pohanka.